شهرزاد محمدیان مهمترین مادۀ مصرفی در این شرایط را مایعات توصیف کرد و به خبرنگار سلامت نیوز گفت :« برای تغذیه در هنگامی که هوا خیلی آلوده است اولین توصیهای که میکنیم این است که حجم آب و مایعات دریافتی را افزایش دهند یعنی نسبت به روزهای قبل هم آب مصرفیشان را افزایش دهند و هم غذاهایی که در آن مایعات وجود دارد استفاده کنند که این غذاها شامل انواع سوپها ، آشها ، میوههایی که آبدار هستند ، سبزیجات آبدار مثل کاهو و کلم میشوند.»
وی در ادامه افزود :« توصیه دیگر ما این است که شیر و دوغ را بیشتر مصرف کنند ، چون آلودگیهایی که در محیط است با شیر ترکیب میشود و از بدن دفع میشود ، به خاطر همین بسیار توصیه میکنیم که مصرف شیر را در این روزها افزایش دهند.»
این کارشناس ارشد تغذیه در خصوص نقش آنتیاکسیدانها اظهار داشت :« توصیۀ دیگر ما راجع به آنتیاکسیدانها است ، آنتیاکسیدانها و فلاونوئیدها طیف وسیعی در طبیعت دارند که منابع اصلی آنها در سبزیجات ومیوهها است و برای اینکه افراد تمام این ترکیبات را از غذاها دریافت کنند باید از رنگدانههایی که در طبیعت موجود است مصرف کنند ، یکی از این رنگدانهها سبز است و باید برای دریافت این مواد از گیاهانی که سبز هستند استفاده کنند مثل اسفناج ، کلم بروکلی ، کاهو. یکی دیگر از این رنگدانههایی که باید مصرف شود زرد و نارنجی است که میتوان برای دریافت این مواد هم از هویج و گیاهانی که شامل این دسته هستند استفاده کرد.»
خانم محمدیان در ادامه عنوان کرد :« رنگدانۀ دیگری که باید مورد استفاده قرار گیرد ، رنگدانه قرمز است مثل گوجهفرنگی ، کلم قرمز و هر گیاهی که در این دسته قرار گرفته شود. برای همین توصیه میکنیم که در طول روز سبزیجاتی که استفاده میکنند از ترکیب هر سه این رنگدانهها باشد.»
وی در ادامه افزود :« نکته دیگری هم که باید مطرح شود این است که بعضی از آنتیاکسیدانها نسبت به حرارت حساس هستند و از بین میروند برای همین گفته میشود که حتما سبزیجات را یه صورت خام ، استفاده کنند و هر روز مقداری سالاد و سبزیجات مثل لوبیا سبز ، نخود سبز ، ذرت ، هویج ، کاهو ، گل کلم و سبزیجاتی از این دست را که میتوان به صورت خام استفاده شود را به صورت سالاد استفاده کنند.»
این کارشناس ارشد تغذیه گفت :« یک سری از آنتیاکسیدان ها و فلاونوئیدها برعکس هستند ، وقتی پخته میشوند قدرت جذبشان در بدن افزایش پیدا میکند ، برای همین گفته میشود که این سبزیجات را هم به صورت خام و هم به صورت پخته مصرف کنید.»
وی در ادامه عنوان کرد :« مثلا اگر شما دورچین کنار غذا دارید بهتر است که شامل هویج پخته ، گوجۀ پخته ، لوبیای پخته ، کلم بروکلی پخته ، گل کلم پخته باشد که میتوان این سبزیجات را نیز خام هم مصرف کرد که در آن هنگام میتوانند با ترکیب این سبزیجات از آن به صورت سالاد نیز استفاده کنند، نکته ای که مطرح می شود این است که در شرایط آلودگی هوا می توانند در دو وعده از این سبزیجات استفاده کنند و یک وعده را به صورت خام و وعدۀ دیگر را به صورت پخته میل کنند.»
شهرزاد محمدیان در خصوص علت پختن بعضی از سبزیجات گفت :« سبزیجات و این سلولهای گیاهی به دلیل فیبر خشنی که دارند اطراف فلاونوئید را احاطه میکنند و نمی گذارند که فلاونوئیدها جذب بدن شوند اما هنگامی که پخته میشوند این دیواره شکسته میشود و فلاونوئیدها آزاد میشوند برای همین راحت تر جذب میشوند ، پس تاکید میشود که نوع فرآوری یا پخت و پز آنها نیز بسیار مهم است که ما باید هم به صورت خام و هم پخته مصرف کنیم.»
وی در خصوص فوائد کلسیم در هنگام بروز این شرایط گفت :« مصرف لبنیات در این روزها بسیار توصیه میشود ، خود کلسیمی که در لبنیات وجود دارد برای جلوگیری از موادی که باعث بروز سرطان میشود تاثیر گذار است ، پس بنابراین دلایل توصیه میشود در این روزها مقدار مصرف شیر و لبنیاتشان بیشتر شود.»
وی تاکید کرد :« اگر در شرایط عادی روزی سه لیوان مصرف میکردند در این روزها یک لیوان هم به وعدههای خود اضافه کنند و همچنین برای دفع سرب از بدن باید به مقدار زیاد شیر و مایعات مصرف کرد.»
این کارشناس ارشد تغذیه افزود :« مادۀ دیگری که توصیه میشود در روزهای آلوده مصرف شود ، پوسته غلات یا سبوس غلات یا سبوس گندم است که می توانند آن را در سوپ و آش ریخته و مصرف کنند ، این سبوس ها نیز سرشار از آنتیاکسیدان هست.»
خانم محمدیان منابع آنتیاکسیدان ذکر کرد :« منابع آنتیاکسیدان شامل ویتامینهای آ ، بی ، سی میشود که بیشترین آن در پرتقال است و چون در این شرایط مایعات نیز توصیه میشود بهتر است از آب پرتقال استفاده شود.»
وی سلنیوم را یکی از مواد مفید برشمرد و گفت :« یکی از موادی که در هنگام بروز آلودگی هوا بسیار مهم است و شاید ما حتی مکملهای آن را توصیه کنیم سلنیوم است ، چون این ماده جزء آنتیاکسیدانهایی هستند که خیلی برای این شرایط مفید است.»
وی در ادامه افزود :« از منابع سلنیوم میتوان به مغزها اشاره کرد ، مانند مغز بادام ، گردو ، پسته و غیره.»
این کارشناس ارشد تغذیه گفت :« نکتهای که مطرح میشود این است که ما میگوییم مثلا ویتامین آ به تنهایی آنتیاکسیدان خوبی نباشد و تنها در شرایطی اثر مفید خودش را دارد که با دیگر ویتامینها مثل بی ، سی ، سلنیوم ، ب2 غیره که با هم ترکیب و مصرف شوند ، تشکیل یک آنتی اکسیدان قوی را میدهند و تاثیر به سزای خودش را میگذارد ، این مواد مثل یک زنجیره هستند که اگر در کنار همدیگر قرار بگیرند میتوانند اثر خوبی را بر جای بگذارند.»
شهرزاد محمدیان در خصوص نقش چربیها در این شرایط اظهار داشت :« در این روزها مصرف چربی را کاهش دهیم چون وجود چربیها نیاز آنتی اکسیدانی بدن را بالا میبرد ، که اگر اسیدهای چربی که وارد بدن میشوند باعث میشود که سطح آنتی اکسیدان در بدن تنزل پیدا کند برای همین سعی کنند غذاهای کم چرب را در این دوره کمتر مصرف کنند که آنتی اکسیدان به وظایف اصلی خودش مثل دفع سموم و رادیکالهای آزاد در بدن بپردازد.»